ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ

Μαντινεία Αρκαδίας

Μετά από μια δεκάχρονη μελέτη και παρακολούθηση του αρκαδικού αμπελώνα ο Γιάννης Τσέλεπος επέλεξε το 1989 για εγκατάσταση του Κτήματος τις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα. Λόφοι που χαρακτηρίζονται από εδάφη φτωχά και αργυλοπετρώδη, με ιδανική αποστράγγιση, είναι ικανά να παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας πραγματικούς πρεσβευτές του Αρκαδικού αμπελώνα.

Αξιοποιώντας το οικοσύστημα της Αρκαδικής γης εγκαταστήσαμε τους αμπελώνες μας σε υψόμετρο 750 μέτρων. Τα 5.000 στρέμματα της ποικιλίας «μοσχοφίλερο» αποτελούν από το 1971 τον κορμό της Μαντινείας (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Το ιδιαίτερο μικροκλίμα του οινοπεδίου της Μαντινείας, διαφοροποιεί τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας σε σχέση με την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Έτσι το φιλέρι που καλλιεργείται στην Πελοπόννησο μεταβάλλεται σε Μοσχοφίλερο στη Μαντινεία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αρώματος και γεύσης, υποβοηθούμενο από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την όψιμη ωρίμανση. Κρασιά με τριανταφυλλένια παρουσία, θυμίζουν συνδυασμό των αρωμάτων των ποικιλιών Gewurztraminer και Μοσχάτου. Το κρασί που παράγεται είναι ένα κρασί «blanc de gris», λευκό από γκρίζα σταφύλια. Κρασί γνήσιος απόγονος του αμπελώνα της αρχαίας Αρκαδίας, που κατά τον ιστορικό και περιηγητή Θεόφραστο, αποκαλείται ο «κάπνειος οίνος της Αρκαδίας».

 

Κρασιά που παράγονται από την ποικιλία «Μοσχοφίλερο»

Οι σημαντικότεροι βιότυποι του μοσχοφίλερου είναι το «μαυροφίλερο» που παράγει κρασιά με υψηλό αλκοολικό βαθμό και πολύ καλές οξύτητες. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ως ο κορμός για την παραγωγή κρασιών Π.Ο.Π. Μαντινείας. Οι δύο άλλες παραλλαγές, το «ξανθοφίλερο» και το «ασπροφίλερο», χαρακτηρίζουν κρασιά χαμηλού αλκοολικού βαθμού και υψηλής οξύτητας, και γι αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή αφρωδών κρασιών.


https://www.youtube.com/watch?v=jdzOVBYrsQw

 

ΚΑΝΑΒΑ ΧΡΥΣΟΥ ΤΣΕΛΕΠΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Μια νέα έκφραση του αμπελώνα της Σαντορίνης

Το κρασί με όνομα "Τσέλεπος Σαντορίνη" είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με την οικογένεια Χρυσού που διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες 120 στρεμμάτων στη Σαντορίνη, στον Πύργο και στο Εμπορείο. Το κοινό εγχείρημα αποτελεί μία προσπάθεια αναβίωσης και αξιοποίησης του αμπελώνα της οικογένειας Χρυσού, η σταφυλική παραγωγή του οποίου μέχρι σήμερα διατίθετο στον τοπικό συνεταιρισμό.

Έχοντας αναδείξει τα αμπελοτόπια της Μαντινείας και της Νεμέας, με αμπελώνες και οινοποιεία που δημιουργήσαμε στις δύο αυτές περιοχές, θελήσαμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση που παρουσιάζει για κάθε οινοποιό ο αμπελώνας της Σαντορίνης, με τις γνωστές του ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο στην οινοποιητική μας δραστηριότητα που σίγουρα δεν θα είχαμε ανοίξει εάν δεν μας είχε δοθεί η ευκαιρία να δουλέψουμε με έναν εξαιρετικό αμπελώνα που εκφράζει όλα τα αυθεντικά στοιχεία του σαντορινιού κρασιού.

 

 

Η αναβίωση, με παραδοσιακές μεθόδους, του υπεραιωνόβιου αμπελώνα ξεκίνησε μετά τον τρύγο του 2013 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με σκοπό την επαναφορά του σε μία βιώσιμη κατάσταση με αποδόσεις της τάξης των 400 κιλών ανά στρέμμα, από τα 130 που ήταν μέχρι τώρα. Απώτερος στόχος είναι η παραγωγή καρπού όσο το δυνατόν πιο υψηλής ποιότητας αφού το εγχείρημα στοχεύει στην παραγωγή οίνων της κατηγορίας super premium. Εκτιμούμε πως οι ιδιαιτερότητες και το ποιοτικό δυναμικό του αμπελώνα της Σαντορίνης επιβάλουν την παραγωγή οίνων πολύ υψηλής ποιότητας και μεγάλης υπεραξίας. Θέλουμε να πείσουμε την αγορά, εγχώρια και ξένη, πως τα κρασιά της Σαντορίνης ανήκουν σε μία ξεχωριστή κατηγορία.

 

Εμφάνιση:
Ταξινόμηση:
Λευκα ΚρασιαΑφρώδης οίνος ποιότηταςΠοικιλιακή Σύνθεση 100% ΜοσχοφίλεροΠαραγωγή φιάλε..
28,90€
Χωρίς ΦΠΑ: 23,31€

Αφρώδης οίνος ποιότηταςΠοικιλιακή Σύνθεση 100% ΜοσχοφίλεροΠαραγωγή 30.000 φιάλεςΑμπε..
16,40€ 13,97€
Χωρίς ΦΠΑ: 11,27€

Λευκα ΚρασιαΈνδειξη ποιότητας: Αφρώδης οίνος ποιότητας Π.Ο.Π. ΜαντινείαΠοικιλία: Μοσχοφίλερο..
18,60€
Χωρίς ΦΠΑ: 15,00€

Αφρώδης οίνος ποιότηταςΠοικιλιακή Σύνθεση 100% ΑγιωργίτικοΠαραγωγή 10.000 φιάλες ..
16,40€ 13,97€
Χωρίς ΦΠΑ: 11,27€

Λευκα ΚρασιαΟίνος λευκός ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ΑρκαδίαΠοικιλιακή Σύνθεσ..
12,00€ 10,83€
Χωρίς ΦΠΑ: 8,73€

Οίνος ερυθρός ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ΑρκαδίαΠοικιλιακή Σύνθεση 100% Caberne..
23,80€ 21,44€
Χωρίς ΦΠΑ: 17,29€

Οίνος ερυθρός ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ΑρκαδίαΠοικιλιακή Σύνθεση 100% Caberne..
43,80€
Χωρίς ΦΠΑ: 35,32€

Λευκα ΚρασιαΟίνος λευκός ξηρός Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΣαντορίνηΠοικιλιακ..
28,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 22,58€

Οίνος ερυθρός ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ΑρκαδίαΠοικιλιακή Σύνθεση 100% Merlot ..
50,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 40,32€

Οίνος ερυθρός ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ΑρκαδίαΠοικιλιακή Σύνθεση 100% Merlot ..
27,65€ 24,90€
Χωρίς ΦΠΑ: 20,08€

Λευκα ΚρασιαΕνδειξη Ποιότητας: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνη (ΠΟΠ)Πο..
37,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 29,84€

Λευκα ΚρασιαΟίνος λευκός ξηρός Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΜαντινείαΠοικιλιακή Σ..
9,87€ 8,42€
Χωρίς ΦΠΑ: 6,79€

Λευκα ΚρασιαΟίνος λευκός ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ΑρκαδίαΠοικιλιακή Σύνθεσ..
17,55€ 15,81€
Χωρίς ΦΠΑ: 12,75€

Λευκα ΚρασιαΟίνος λευκός ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ΑρκαδίαΠοικιλιακή Σύνθεσ..
28,50€
Χωρίς ΦΠΑ: 22,98€

Λευκα ΚρασιαΟίνος λευκός ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ΑρκαδίαΠοικιλιακή Σύνθεσ..
17,55€ 15,81€
Χωρίς ΦΠΑ: 12,75€

Οίνος ερυθρωπός ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ΑρκαδίΠοικιλιακή Σύνθεση 100% Μοσχ..
11,80€
Χωρίς ΦΠΑ: 9,52€