ΚΤΗΜΑ ΔΡΥΟΠΗ

Αμπελώνας και οινοποίηση στο Κούτσι Νεμέας

Το 2003 ο Γιάννης Τσέλεπος, ολοκληρώνοντας τις αναζητήσεις του μέσα στο πελοποννησιακό οινοπέδιο, επιλέγει και αγοράζει 85 στρέμματα, ενός αμπελώνα 50 χρόνων στην περιοχή Κούτσι Νεμέας σε υψόμετρο 380 μέτρων. Επιλέγεται η συγκεκριμένη περιοχή για τη δυνατότητά της να παράγει από την ποικιλία «αγιωργίτικο» κρασιά υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης παλαίωσης. Κρασιά που χαρακτηρίζονται από έντονο χρώμα και υψηλούς δείκτες πολυφαινολών και τανινών.

Το Κτήμα υπό την καθοδήγηση των ανθρώπων του Κτήματος Τσέλεπου, προσαρμόζεται στα καινούργια δεδομένα. Έτσι σε ένα κομμάτι 40 στρεμμάτων γίνεται αναμπέλωση με ειδικούς επιλεγμένους κλώνους. Τα υπόλοιπα στρέμματα διατηρούνται, αλλά προσαρμόζονται στην καινούργια φιλοσοφία και στα υψηλά πρότυπα του Κτήματος Τσέλεπου, με μικρές στρεμματικές αποδόσεις (600 κιλά το στρέμμα) και πρωτοποριακές μεθόδους στην αμπελουργία. Μέσα στο Κτήμα, κατασκευάζεται μικρό οινοποιείο, εξοπλισμένο τέλεια τεχνολογικά, για τις ανάγκες της παραγωγής των κρασιών του Κτήματος.

Αγιωργίτικο – Η ποικιλία σταφυλιού των αμπελώνων της Νεμέας

Η αμπελουργική ζώνη της Νεμέας περιτριγυρίζεται από ορεινούς όγκους που καταλήγουν σε μικρούς λοφίσκους και ομαλές πλαγιές κατάφυτες από αμπέλια, με κυρίαρχη ποικιλία το «αγιωργίτικο», που φέρει το όνομά του από παλαιότερη ονομασία της περιοχής «Άγιος Γεώργιος».

Μια από τις εκλεκτότερες ελληνικές ποικιλίες, που από το 1971 σε έκταση 20.000 στρεμμάτων, αποτελεί την κυρίαρχη ερυθρά ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) του Πελοποννησιακού αμπελώνα. Την αποκαλούν και «αίμα του Ηρακλή» εξαιτίας του βαθυκόκκινου χρώματος των σταφυλιών της.

Ο αμπελώνας ξεκινά από ένα υψόμετρο 200 μέτρων και καταλήγει σε ορεινούς αμπελώνες σε υψόμετρα 850 μέτρων, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις στο παραγόμενο κρασί.

Το «αγιωργίτικο», σαν πολυδυναμική ποικιλία, μπορεί να δώσει διαφορετικού τύπου κρασιά, ανάλογα με το περιβάλλον που καλλιεργείται. Σε χαμηλά υψόμετρα δίδει αξιόλογα γλυκά κρασιά. Σε ημιορεινές περιοχές όπως το Κούτσι, δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, καλής οξύτητας και πλούσια σε χρώμα και τανίνες, ενώ σε περιοχές ορεινές, μπορεί να δώσει εξαιρετικά ροζέ.

Μερικές από τις πιο γνωστές ετικέτες κρασιών, όπως η Νεμέα Δρυόπη, Δρυόπη Reserve και Δρυόπη Ροζέ παράγονται από την ποικιλία σταφυλιού «Αγιωργίτικο» στο οινοποιείο μας στο «Κτήμα Δρυόπη».

 

https://www.youtube.com/watch?v=TMq5mNCOoKI

Εμφάνιση:
Ταξινόμηση:
Οίνος ερυθρός ξηρός Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΝεμέαΠοικιλιακή Σύνθεση 100% Αγιωργίτ..
17,50€ 15,77€
Χωρίς ΦΠΑ: 12,72€

Οίνος ερυθρός ξηρός Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΝεμέαΠοικιλιακή Σύνθεση 100% Αγιωργίτ..
31,40€
Χωρίς ΦΠΑ: 25,32€

Οίνος ροζέ ξηρός Προστατευόμενη Γεωργαφική Ένδειξη ΠελοπόννησοςΠοικιλιακή Σύνθεση 100% Αγιωρ..
9,50€ 8,10€
Χωρίς ΦΠΑ: 6,53€

Οίνος ερυθρός ξηρός Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΝεμέαΠοικιλιακή Σύνθεση 100% Αγιωργ..
10,70€ 9,65€
Χωρίς ΦΠΑ: 7,78€